Situația este devastatoare în Libia, după ce două baraje s-au rupt și au provocat inundații apocaliptice. Peste 11.000 de oameni au murit și alți 12.000 sunt dispăruți. România a sărit în sprijinul lor și a trimis deja o aeronavă militară plină cu ajutoare. Raed Arafat a vorbit despre această situație fără precedent, pe care o consideră o catastrofă mondială.
Libia trece printr-un scenariu negru, după ce două baraje s-au rupt și au provocat inundații devastatoare. De mai bine de cinci zile, țara este într-o situație cruntă. 11.000 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 12.000 sunt de negăsit. Cifrele acestea au fost înregistrate, ieri, de către autoritățile locale, însă numărul persoanelor decedate este în creștere. România a sărit în ajutorul Libiei și a trimis deja o aeronavă militară plină cu alimente neperisabile, apă minerală şi plată, dar și 200 de corturi, 800 de saci de dormit, paturi, saltele, pături, cearşafuri, perne şi feţe de perne.
„O aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a decolat sâmbătă, 16 septembrie, de pe Baza 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”, cu destinația Benghazi, Libia, pentru a transporta prima tranșă din ajutoarele pe care România le trimite ca asistență internațională cu titlu gratuit către această țară, afectată de inundații catastrofale”, a anunțat Ministerul Apărării.
Ministerul Apărării Naţionale a transmis că Forţele Aeriene vor trimite, în total, șase aeronave în Libia. Vor fi transportate 55 de tone de bunuri (produse alimentare şi articole pentru adăpostire). Raed Arafat consideră că situația din Libia este o catastrofă mondială.
„În Libia situația e extrem de gravă, ieri cifrele arătau 11.000 de decedați, peste 12.000 de dispăruți. S-au rupt două baraje care au dus la această catastrofă majoră. Cu acest număr mare de decedați și persoane dispărute, care probabil, ulterior, vor fi declarate decedate, este o situație fără precedent. Este una din cele mai mari catastrofe mondiale care s-au întâmplat în ultima perioadă. Vor mai fi și alte ajutoare, depinde ce aeronave folosim. În acest moment, primele șase avioane vor pleca de la Ministerul Apărării și vor duce o parte importantă din cantitatea care e donată”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.
De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a atras atenția autorităților din Libia să nu mai bage victimele inundațiilor în gropi comune, pentru că există riscul de holeră. În urma unui raport realizat de ONU, s-a constatat că peste 1.000 de persoane au fost îngropate în acest mod.